- Her diyabetliye yaşına, fiziksel durumuna, kalp sağlığına ve yaşam şartlarına uygun egzersiz yapması önerilir.
- Kan şekeri 250 mg/dl üzerinde ise ya da hipoglisemi ataklaı varsa egzersize ara verilmelidir.
- Egzersiz aç karnına ve yemekten sonraki ilk bir saattte yapılmamalıdır.
- Diyabetli hastalar egzersize başlarken mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir. Tip 1 diyabetliler ve özellikle insülin kullanan Tip 2 diyabeti olanlar egzersize bağlı hipoglisemi açısından yeterli derecede bilgi sahibi olduklarından emin olmalı, hekimleri ile bu konuda konuşmalıdır.
- Her gün ya da haftanın en az 5 günü, 30 dakika orta şiddette yürüme yüzme gibi aerobik egzersiz önerilir.
- Günde 15-20 dakika ağırlık antrenmanı, haftada 3 gün olmak üzere yapılabilir. Direnç egzersizlerinin 15-20 defadan fazla kaldırılamayan ağırlıkla yapılması önemlidir. Haftada 3 gün, orta yoğunluklu 3 set olarak düzenlenmesi önerilmektedir.
- Egzersize 2 günden fazla ara verilmemelidir.
- Orta şiddette aerobik egzersiz yapılmalıdır.
- Tip 1 diyabet hastaları, egzersiz öncesi insülin dozu veya ilave ara öğün ile planlaması doctor ve diyetisyenleri ile yapılmalıdır.
- Egzersiz diyabetin zemin hazırlayabileceği hastalıklara göre doğru planlanmalıdır. Örneğin ayağında yara olan bir diyabetliye uzun yürüyüşler ve egzersiz önerilmez.
- Metabolik kontrol yapılmalıdır. Kalp ve damar hastalıkları açısından riskli diyabetli bireyler egzersiz öncesi kontrolden geçmelidir.
- Diyabetik retinopati varlığına dikkat edilmesi önemlidir. Diyabet nedeniyle göz sağlığı etkilenmiş olan hastalar, vücudu sarsan ve hipertansiyonu tetikleyen egzersizlerden kaçınmalıdır.
- Otonomik nöropati gibi kalp atış hızı, kan basıncı, terleme ve sindirim gibi istemsiz vücut işlevlerini etkileyen bu rahatsızlıkta hastalar oturarak egzersizi tercih etmelidir. Çünkü bu tabloda kalp hızının egzersize yanıtı doğru olmayabilir.
- Vücutta güçsüzlük, duyu kaybı ve sinir problemleri ile kendini gösteren bu periferal nöropati rahatsızlığında özellikle ayaklar doğru değerlendirilmelidir. Diyabetik ayak problemi varsa ağırlık bindirmeyen egzersizler tercih edilmelidir.
- Nefropati gibi bir böbrek hastalığı varsa egzersiz kapasitesi oldukça azalmıştır. Egzersizlerin şiddeti mutlaka düşük tutulmalıdır.