- Öğün sayısı ve aralığı kullandığınız ilaçlara, yaptığınız işe, uyguladığınız egzersiz miktarına ve yaşınıza göre ayarlanabilir. Yani her diyabetli birey için kişiye özgü planlanmalıdır.
- İnsülin kullanıyorsanız ve diyetisyeniniz veya doktorunuz önermişse, ara öğünlerinizi ihmal etmeyiniz.
- Öğünlerinizi asla atlamayınız.
- Her gün aynı saatte ve aynı miktarda yemek yemeye çalışınız.
- Kilo vermeniz gerekiyorsa her türlü yağı kısıtlamalısınız. Yemekleri kızartmak yerine ızgara veya fırında pişiriniz. Yağsız etleri (balık, derisiz tavuk), yağsız peynir, yağsız süt ve yoğurt gibi az yağlı yiyecekleri tercih ediniz.
- Tatlı yemeniz önerilmez. Ancak değişim listelerine göre meyveli veya sütlü tatlıları seyrek olarak arada tercih edebilirsiniz.
- Tatlandırıcı kullanacaksanız, pişirildiğinde acı tat vermeyen toz tatlandırıcıları kullanmanız daha sağlıklıdır.
- Damar sertliği riskini azaltmak için doymamış (bitkisel sıvı) yağlara yöneliniz, özellikle zeytinyağı ile soya, pamuk veya ay çiçek yağlarından birini yarı yarıya karıştırarak pişirmeyi tercih ediniz.
- Günde 1,5-2 litre su içmeye gayret edin, unutmayın ki su metabolizmanız ve kabızlığınız için iyi bir düzenleyicidir.
- Tuzu azaltın, tuzlanarak saklanan yiyeceklerden uzak durun.
- Yağlı gıdalardan, sakatat ve sucuk, salam ve sosis gibi yiyecekleri tüketmeyin.
- Lifli (posalı) yiyecekleri (çiğ sebze, meyve, kuru baklagiller, kepek-çavdar ekmeği, yulaf, tam buğday unlu gıdalar) mutlaka yiyiniz.
- Haftada bir gün aç karnına tartılınız, ancak bu şekilde kilo kontrolünüzü ya da hedeflediğiniz kiloya ne kadar yaklaştığınızı anlayabilirsiniz.
- Diyabetliler için üretilmiş çikolata, tatlı, reçel vb. ürünler tamamen masum ve zararsız değildir. Fazla yendiklerinde ishal yapabilir veya yüksek kalori ve yağ içerdiklerinden kilo vermenizi engeller. Ayrıca diyetinize uygun değildir ve pahalıdırlar.
- Hazır gıdaları zorda kalmadıkça tüketmeyiniz. Besinlerin etiket bilgilerinin içeriğini okuyarak alışveriş yapmayı alışkanlık haline getirin.
- Hipoglisemi ataklarına karşı özellikle insülin kullanıyorsanız, yanınızda mutlaka kesme şeker, meyve suyu gibi hızlı kan şekerini yükselten bir gıdayı yanınızda taşıyın.
- Ana veya ara öğün saatinizde evde olmayacaksanız ya da çalışıyorsanız, öğününüzü yanınıza almayı unutmamayı alışkanlık edinmeye çalışın.
- Kan şekerinizin hangi sınırlar arasında olması gerektiğini doktorunuza sorun.