info@diyabetleyasamdernegi.com

0 544 749 07 07

Diyabetle Yaşamayı Öğrenmek

Yeni Diyabetliyim

Diyabetlinin Aklındaki Sorular

Hipoglisemiye sık girmek özellikle küçük çocuklar ve yaşlılarda zihinsel fonksiyonlarda gelip geçici ya da kalıcı kayıplara yol açabilir. Diyabetli yaşlılarda demans (bunama) sıklığında artışın en önemli nedenlerinden biri hipoglisemidir.

Ayrıca, hipoglisemi yaşlılarda kalp krizi, inme gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenlerle, küçük çocuklarda ve ileri yaşta aşırı iyi kontrol hedeflenmez, orta derecede kan şekeri kontrolü daha güvenli bulunur. Sık hipoglisemi “hipoglisemiden habersizlik” olarak tanımlanan duruma da yol açabilir. Bu hastalarda kan şekeri düşüklüğünün hissedilememesi veya çok geç hissedilmesine bağlı olarak hasta vaktinde tedbir alamaz ve ağır hipoglisemiye girer.

Ağır hipoglisemi sağlık personeli tarafından hızlı müdahale edilmezse hayatı tehdit eden bir durumdur.

İnsülin vücutta zaten üretilen bir hormondur. Biz dışarıdan insulin verirken eksik olanı yerine koymayı hedefleriz. Bu nedenle insulin kesinlikle bağımlılık yapmaz. Ancak eksikliği hayati önem taşır.

Eğer günün sadece belli saatlerinde kan şekeri ölçümü yapıyorsanız, örneğin sadece sabah açlık kan şekerinizi ölçüyorsanız bulduğunuz rakam sizin genel olarak şekerinizin nasıl seyrettiğini göstermez. Bu rakam sadece o saatlerde nasıl olduğunu bildirir.

Buna karşılık HbA1c testi son 3 aylık dönemde genel olarak şekerinizin ne düzeyde olduğu hakkında fikir verir. Eğer günün farklı saatlerinde, sadece yemeklerden önce değil, yemeklerden 2 saat sonra da ölçüm yaparsanız, büyük ihtimalle doktorunuzun haklı olduğunu, kan şekerinizin zaman zaman çok yükseldiğini siz de göreceksiniz.

Bunun dışında bazı teknik sorunlar ya da kan hastalıkları gibi nedenlerle de HbA1c ile ölçülen şeker değerleri arasında uyumsuzluk olabilir. Bu durumda şeker ölçüm cihazları, ölçüm çubukları gözden geçirilmeli, HbA1c başka bir laboratuvarda ölçtürülerek kontrol edilmelidir.

Egzersizin yoğunluğu, süresi,birkaç gün üst üste tekrarı, egzersizden önceki kan şekeri seviyesi, tedavinizin türü gibi faktörler egzersiz-kan şekeri dengesini etkileyebilir. Bu nedenle en doğru yaklaşım şekerinizi egzersiz öncesi ve sonrası ölçerek yazmanız egzersizin sizdeki etkisini net anlamanıza yardımcı olacaktır.

Diyabetli kişi asla aç karnına egzersiz yapmamalıdır. Genelde önerilen yemeklerden 1 saat sonra yapılan egzersizdir.

Hipoglisemi riskine karşı yanınızda basit şeker içeren yiyecekler bulundurmalısınız.
Egzersiz yapmaktan vazgeçmemeli, ancak tedbirlerinizi almalısınız.

Kan şekerini etkileyen tek faktör beslenme değildir. Beslenme yanında geçirdiğiniz bir iltihabi durum, egzersiz, ilaç tedavinizi düzenli uygulamamanız, stress kan şekerinize olumsuz etki edebilir. Stres yüksek kan şekerine neden olsa da bir çok kişi stresliyken daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilir. Önemli olan şekerinizin genel olarak hedeflenen değerler arasında kalıp kalmadığıdır.

Tüm diyabetli genç kadınlar diyabetleri kontrol altında olduğu sürece her zaman bebek sahibi olabilirler. Gebelik planından 3 ay önce diyabetin kontrol altına alınmış olduğundan emin olmak sağlıklı bir gebelik için önemlidir. Gebelik planlama sürecinde kadın doğum uzmanı ile birlikte bir endookrin veya iç hastalıkları uzmanının kontrollerinden geçmek önemlidir.

Efsane mi Gerçek mi?

İş Yerinde Diyabetli Olmak